gebelik takibi

Gebelik Takibi

 Gebelik Takibinde hem hekim hem de gebe gebelik takibi disiplinine uymalıdır.İlk amaç gebe ve ailesinin ilk karşılaşmada bilgilendirilmesidir.Hangi dönemlerde hangi testlerin yapılacağı ve sağladığı faydalar konusunda aileye detaylı bilgi verilmeli, her ziyarette o döneme ait testlerin neler ifade ettiği anlatılmalıdır.

İlk muayenede kan grupları, hepatit ve bazı önemli hastalıklar ile ilgili belirtec ve belirleyiciler istenmeli, gebenin genel durumu ile ilgili genel bilgi sahibi olunmalıdır.

İlk muayenede gebelik kaçıncı haftadaysa kalan haftaların hangisinde hangi testin hangi amaçla yapılması gerekliliği anlatılmalıdır.

12. Haftada 1. üç ay taraması ( ultrason + kanda 2 hormon ) — ( kromozom hastalıkları taraması )

1.Üç ay taraması yaptırmamış olanlarda 16. haftada üçlü kan testi ( kromozom hastalıkları taraması ) ( 12. Haftada tarama yapılmışsa bu tarama gereksiz )

 

       

 Gebeliğin 2. ayı

  Gebeliğin 6. ayı

  Gebeliğin 7. ayı

18-22. Haftalar arasında yüksek seviyeli bir cihaz ile bu konuda uzmanlaşmış bir hekim tarafından (perinatolog ) yapılabilen detaylı, ayrıntılı organ tetkiki amaçlı ultrason tetkiki ( ikinci düzey ultrason)

24-25. Haftada mevcut gebeliğin anne için herhangi bir risk oluşturabilme ihtimalinin araştırılması ( kan biyokimyası ) . Bazı gebeliklerde anne adayları gebelik sebebiyle yüksek tansiyon ve şeker hastalığına yakalanıyorlar.

Kalan haftalarda aylık düzenli takip (bazen gelişme geriliği meydana geliyor nadir olgularda gebelik erken sonlandırılıyor.)

Gebenin ilk muayenesinde son adet tarihi ile uyumlu olup olmadığının belirlenmesi , çoğul gebeliklerde ortak kullanılan plasenta olup olmadığı çok önemlidir.

Bilmek istedikleriniz

Yorum bırakın